Az ózon története

Az ózon története


Christian Friedrich SchönbeinAz Ózont  Christian Friedrich  Schönbein fedezte fel 1840-ben. Nem sokkal ezután, már a  19. században elkezdték az emberek hasznosítani az ózont fertőtlenítésre, vízkezelésre, gyógyításra, tisztításra, a táplálék frissen tartására.

1902-ben Németországban hozták létre az első olyan gyárat, amely a víz ózonnal történő fertőtlenítésére és tisztítására szakosodott. Azóta már sok vízműben alkalmaznak ózonos technológiát a víz tisztításának és fertőtlenítésének folyamatában.

Az ózon használata az élelmiszer iparban pl. a tej, hús, sajt és fehérjét tartalmazó élelmiszereket előállító üzemek fertőtlenítésénél, az élelmiszerek csomagolásánál, frissen tartásánál, de napjainkra más hétköznapibb területen is fontos szerepet kap, elsősorban azon egyedülálló tulajdonsága miatt, hogy alkalmazása semmiféle szer maradványt nem hagy maga után. Visszaalakul oxigénné és egyszerűen eloszlik a levegőben, maradandó káros mellékhatások, és a környezet degradációja nélkül.