Mikroorganizmusok gyors kimutatása biológiai méréssel.


ATP+AMP system biológiai mérés

Ami a szemnek láthatatlan..  műszerünkkel azt is megmutatjuk!

Mire jó ez a mérés?

Környezetünkben folyamatosan jelen vannak a különféle gombák, baktériumok, vírusok. Minél nagyobb számban vannak jelen, annál nagyobb veszélyt is jelentenek. Nagyon nem mindegy tehát, hogy környezetünkben milyen mennyiségben vannak jelen ezek a kórokozók. A biológiai méréssel megállapíthatjuk az életképes baktériumok, vírusok, gombák valamint az étel maradékok, allergének jelenlétét és mennyiségét az adott felületen.

A mikroorganizmusok kimutatása tenyésztéssel:

A mikroorganizmusok jelenléte kimutatható hagyományos módszerrel: az úgynevezett tenyésztéses eljárással is amikor a kenet mintát egy steril petricsészébe helyezik megfelelő táptalajra és hagyják elszaporodni. Az eredményre ebben az esetben 1-2 napot biztosan várni kell. (Ezt a módszert ezért mi nem alkalmazzuk)

A képen: Gyermek tenyér - tenyésztett bakteriális lenyomata - játék után:

baktériumok a tenyéren

Az általunk használt gyors teszt:

AZONNALI EREDMÉNY: Az általunk használt lumineszcenciás ATP+AMP mérést alkalmazó Lumitester higiéniai monitoring készülék - egy szabadalmaztatott módszer használatával - lehetővé teszi az élelmiszer- és mikrobiológiai eredetű szennyeződések, mikroorganizmusok gyors felismerését és számszerűsítését azonnali eredménnyel.


A mérés mindössze 20 másodpercet igényel!

AMP+ATP system

A biológiai mérés folyamata:

1. Egy speciális, steril pamut törlő pálcát (narancssárga) megnedvesítsünk folyó víz alatt. 
2. A pálcával néhány húzással át töröljük a felületet: Mintavétel. 
3. Pálcát behelyezzük a készülékbe és elindítjuk a mérést.


A műszer kijelzi számszerűen RLU = Relative Light Unit (relatív fény egység alapján) a kórokozók jelenlétét és mennyiségét. 

A kontroll mérést a ózonfriss fertőtlenítő eljárás után ugyanazon a ponton végezzük a pontos viszonyítási alap megteremtéséhez. Az RLU értékek közötti különbség a fertőtlenítő eljárás eredménye!Miért fontos a mérés?

Ez a mérés egy általános higiéniai állapot fenntartásának ellenőrzéséhez hasznos segítség - elsősorban közületek, kiemelten élelmiszer előállítással, kezeléssel foglalkozó üzemek részére, de kiváló eszköz arra, hogy gyorsan ellenőrizhetjük az elvégzett ózonfriss higiéniai kezelés eredményességét is. Bár az ózonos fertőtlenítés - így az ózonfriss technológia - hatékonyságát számos tudományos kutatás igazolja, mégis a mérés bizonyságul lehetőséget ad a kézzelfoghatóbb számszerűsített eredmény igazolására.

A rendszeres mérés élelmiszer előállító üzemek részére különösen ajánlott!

Az ételmérgezések fő oka a keresztreakciók, melyeket a nem megfelelő vagy hatástalan tisztítás okoz. A teszt kitűnő eszköz a higiéniai ellenőrzésre, hogy ezzel időben felismerje a veszélyt és megfelelő intézkedéssel megakadályozza az ételmérgezést.

Amikor étel maradvány van jelen, akkor az egy lehetőség a mikroorganizmusoknak, hogy gyorsan elszaporodjanak. Az általános tenyésztéses mérés csak a mikroorganizmust mutatja ki, míg az általunk alkalmazott ATP+AMP módszer detektálja az étel maradványt is, nagyobb biztonságot nyújtva ezzel. Mit mond a biológiai mérés eredménye?

Megmutatja környezetünk tisztaságát, ezzel akár azt mennyire vagyunk veszélyben.

Közvetlen környezetünkben - így otthonunkban, munkahelyünkön is - a kórokozók elszaporodása megbetegedésekhez vezet. 
A betegséget okozó baktériumokat, vírusokat a beteg ember a használati tárgyakon továbbadja az utána jövőnek. A fertőzés hamar elterjed. A betegséget minden esetben csak az emberen kezeljük, a környezetünket rendszerint “elfelejtjük” megtisztítani tőle, így engedve teret az újrafertőzésnek.

Ebben az esetben is igaz az a megállapítás, hogy a gyógyítás sokkal drágább mint a megelőzés.


Mi a tiszta állapot?

Tény, hogy teljesen steril - azaz számszerűsítve LRU=0 eredménnyt - adó fertőtlenítő eljárás nincs. A kórokozókat tekintve is tisztának tekinthető állapot az alábbi értékek szerint elfogadott: 

Mérés számszerűsített eredménye:
Lakásban, irodában:
sima felszíneken (pl. fém, üveg, gránit, kerámia, stb) mért eredmény
- 200 RLU 
Egyenetlen felszínű, porózus, karcolásokra érzékeny felületek pl.  műanyag dolgok, kezelt fa felületek, textilek
- 500 RLU

Fontos megjegyzés: Ezek az általános higiéniát jelentő ajánlott értékek. A legyengült immunrendszerű emberek (pl. idősek, betegségből lábadozók) számára alacsonyabb érték ajánlott, míg a hétköznapi életvitel során magasabb érték is elfogadott lehet.Ami nem tiszta:

Érdekességként - saját mérési eredmények alapján - (elrettentő) példának említjük az alábbit:

 Helyszín  Mért RLU érték   Mért RLU érték ózonos kezelés után
(ha történt kezelés)
 Emberi  tenyér    26000 RLU   
 Kilincs    23000 RLU  
 Étkező asztal      8000 RLU   151 RLU
 Kórházi éjjeliszekrény      3800 RLU (!)     71 RLU
 Autó belső szellőztető rács    10267 RLU  1900 RLU
 Fogászati kezelő helyiségben (1)      2367 RLU (!)    211 RLU
 Fogászati kezelő helyiségben (2)        846 RLU      86 RLU

 

Információ/ időpontegyeztetés:
Kovács Péter:06 30 553-0303